Followers

Sunday, February 19, 2012

Cerita Kolej 11 : Kematian

السلام عليكم ورحمة اللة

alhamdulillah,, 19/2/2012,, ak masih lagi boleh melihat dunia.. dunia yg penuh dgn penipuan,, dunia yg penuh dugaan dan cabaran,, dunia yg penuh dgn hasutan dan kebencian,, dunia yg penuh dgn kenikmatan sementara.. bersyukur kah kita sebagai hamba Allah kerana diberi peluang untuk melihat dunia ini ? atau kite sekadar bersuka ria tanpa mengetahui tujuan kita yg sebenarnya hidup di muka bumi ini ? tepuk dada tanya iman..
 KEMATIAN... satu perkataan yg cukup ringkas tetapi mmbawa seribu satu makna dlm kehidupan kita.. sama ada kehidupan sebelum mati, mahupun kehidupan selepas mati.. best kah mati?? xpayah nk pikir pasal kerja,, sekolah,, mak marah,, cikgu rotan.. tp sedarkah kita bahawa malaikat munkar dan nakir sedang menunggu kita ? bersediakah kita untuk menjawab persoalan2 sewaktu di alam barzakh ? sanggupkah kita untuk menghadapi detik-detik selepas 7 langkah orang meninggalkan kita di alam kubur ? apakah jawapan2 yg harus kita gunakan utk menjawab persoalan2 trsebut ? membayangkan betapa perit dan pedihnya kesakitan apabila disebat oleh malaikat malaikat itu.. ya Allah,, Kau bantulah hambaMU ini..

sebelum melangkah ke alam barzakh,, satu peringkat yang sangat menakutkan utk kita hadapi.. SAKARATUL MAUT... ya Allah,, sedangkan Nabi Muhammad S.A.W.. yang ditarik nyawanya dgn begitu lembut sekali masih berasa sakit,, bagaimanakah dengan diri kita nanti ? adakah kita sudah bersedia untuk menghadapi saat-saat itu ?


Baginda Rasullullah S.A.W bersabda, “Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu”.
Sambung Rasullullah S.A.W. lagi, “Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibrail akan menebarkan sayapnya yang disebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada disekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail. Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail akan menebarkan sayap disebelah kiri. Maka orang yang nazak tu dapat melihat kedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang disekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya”.
ya Allah,, Kau peliharalah hambaMU ini ya Allah.. sesungguhnya aku tidak berdaya utk menghadapi saat saat kematian.. Kau masukkanlah kami ke dalam golongan hambaMU yang mendapat husnul khotimah ya Allah...
"aku kaya ya Allah,, aku banyak harta,, aku banyak menderma,, aku ada rumah yang besar.. aku berjaya dalam kehidupan aku... kenapa aku mesti lalui kesakitan ini ya Allah.. bukankah Kau suka pada hambaMU yang berjaya.. " Sesungguhnya, Allah tidak melihat pada harta.. perkara pertama yang akan dihisab adalah solat.. adakah kita sertakan kekayaan kita dengan solat ? 
"ya Allah,, aku tak nak mati lagi.. aku nak hidup beberapa tahun lagi.. aku nk perbaiki kesalahan aku.. bagilah aku satu lagi peluang ya Allah.. aku nak solat.. aku nak sujud kepadaMU ya Allah. tolonglah ya Allah.." Allah tidak akan melambatkan atau mencepatkan kematian kita walaupun sesaat..
kalau bukan harta,, kekayaan,, pangkat dan darjat,, apakah yang akan mengiringi kita nanti ? bagaimana dengan isteri dan suami kita ? adakah mereka dapat membantu kita ? sesungguhnya hanya 3 perkara yang dapat membantu kita di alam kubur.. sedekah jariah,, ilmu yang bermanfaat dan doa anak-anak yang soleh.. 

satu fakta yang tak ramai antara kita tahu.. malaikat maut akan melawat kita sebanyak 70 kali dalam masa sehari.. ya Allah,, cuba bayangkan,, bagaimana kalau dalam 70 kali tu,, salah satunya adalah waktu kita.. waktu kita untuk meninggalkan dunia ni buat selama lamanya... dah takde gelak tawa,, yang hanya kita dengar adalah tangisan orang yang kita sayangi.. 

sama sama lah kita saling mengingati antara satu sama lain..wallahua'lam...No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mari Dengar =)